Fredagsmys med betydelse

Publicerat på FamilyLinks Facebooksida
28 september 2018

 
 
Foto: Jaco Pretorius

Foto: Jaco Pretorius

Det vankas mys runt om i svenska kök och tv-soffor. På fredagsmenyn står kanske hamburgare, tacos, glass och popcorn och annat ”lite extra”. Utöver menyns guldkant är det fina i kråksången förstås att stora och små hänger tillsammans en kväll. En skön stund med prat, skratt och kanske lite tv-tittande. Och förhoppningsvis ingen väckarklocka som ringer dagen efter. 

Det här (val-)året har vi hört uttrycket ”att vara den vuxne i rummet” otaliga gånger. Politiker har använt det som en synonym till förmågan att vara ansvarstagande i alla lägen - och orädd att hantera även sådant som är svårt eller obekvämt. Även för oss som inte är politiker kan det finnas anledning att fundera över begreppet. 

Barn som anhöriga
Visste du att 3 procent av 15-åringar i Sverige stannar hemma från skolan en dag i veckan för att ta hand om någon där hemma? Att 6 procent av landets barn under sin uppväxt kommer att få uppleva hur det är att ha en förälder med cancer? Eller att 8 procent av svenska barn har en förälder med så allvarligt missbruk eller psykisk ohälsa att föräldern får sjukhusvård? 

Forskning visar att de här barnen har mycket att vinna på att få tillgång till sociala nätverk utanför den egna familjen, referensmiljöer (andras vardagsliv) och möjligheten att prata om sin situation. Det ger dem bättre förutsättningar att klara av tillvaron och uppväxten än om de saknar sådana kontakter. 

Våga fråga och prata
Att bjuda in vår tonårings/vårt barns kompis till fredagsmys, en kompis som vi kanske anar har det tufft hemma kan alltså vara en liten insats med stor effekt.
Och om vår fredagsgäst då skulle öppna upp för ett samtal har vi verkligen chansen att vara den ”vuxna i rummet” genom att lyssna och våga prata om det svåra. 

Läs mer på:

Jocce hjälper er som hjälper
Läs mer om appen som förenklar och berikar vardagen för anhöriga och deras närstående:
www.jocce.link.


 
Elsa Schröder